U četvrtak o predlogu Zakona o budžetu za 2013.

Bez autora
Oct 22 2012

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi predlog Zakona o budžetu za 2013. godinu koji predviđa da se budžetski deficit prepolovini na 3,5 posto BDP-a. Plan je da se sa takvim deficitom u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini.Vlada ima ozbiljnu i tvrdu nameru da prepolovi budžetski deficit, iako nisu svi ministri srećni zbog predloženog budžeta za narednu godinu.

U četvrtak o predlogu Zakona o budžetu za 2013.Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi Vlada Srbije u četvrtak trebalo da utvrdi predlog Zakona o budžetu za 2013. godinu koji predviđa da se budžetski deficit prepolovini na 3,5 posto BDP-a.

On je na 12. Ekonomskom samitu rekao da je plan da se sa takvim deficitom u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini.

Kako je naglasio, vlada ima ozbiljnu i tvrdu nameru da prepolovi budžetski deficit, iako nisu svi ministri srećni zbog predloženog budžeta za narednu godinu.

Dinkić je kazao da vlada ne namerava da stane sa smanjenjem budžetskog deficita u 2013., već da ga dodatno smanji u 2014. godini na 1,9 posto, a u 2015. na jedan posto i napomenuo da će javni dug na kraju ove godine biti 60 posto od vrednosti BDP, a da će se smanjiti ispod tog nivoa od 2014.

Prema rečima Dinkića, da bi se sve to realizovalo u praksi, donet je i srednjoročni program reformi sa strukturnim merama koje podrazumevaju poboljšvanje poslovne klime, nastavak ukidanja parafiskalnih nameta i dodatno uprošćavanje sistema plaćanja poreza tako što će se u narednih godinu i po dana potpuno preći na elektronske poreske prijave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik